Eger, Középkori Piactér




 
Eger városában 2009. július 16-26.között kerültek megrendezésre a Történelmi vigasságok, mely alatt a Dobó tér középkori piactérré alakult át ahol kicsik és nagyok átélhették a történelem egy kis darabkáját a fellépők előadásainak segítségével.



Eger városában 2009. július 16-26.között kerültek megrendezésre a Történelmi vigasságok. A tíz napos rendezvény sorozat ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Dobó téren, ahol a város kulcsát a polgármester átadta a középkort megszemélyesítő ideiglenes polgármesternek. Ezt követően páncélos lovagok, színpompás ruhákba öltözött udvarhölgyek, káprázatos mutatványokat bemutató mutatványosok és csepűrágok, felvonulása indult meg a Dobó tértől a várig középkori zenészek játékára.

A vigasságok alatt a Dobó tér középkori piactérré alakult át ahol kicsik és nagyok átélhették a történelem egy kis darabkáját a fellépők előadásainak segítségével.

Udvari bolondunk, Béla bohókás emlékezete az eseményekről


Udvari bolondunk, Bélából lett Abellino bohókás emlékezete az eseményekről, melyek a 2009-es egri Középkori Piactéren estek meg kompániánkkal.

1. nap
Nos én végig toltam, nálam csak Tomi volt többet Egerbe!

Eger számomra még mindig az év csúcspontja, én még mindig jobban várom mint mondjuk a külföldi fellépéseket.

Az összes tapasztalat és gyakorlat a sutba dobható, idén is sikerült érdekes helyzetekbe kerülnünk a turnén. Már rögtön az érkezésnél a szállás felderítésével meggyült a bajunk, pedig ezt is rutinból meg akartuk oldani, de volt új a nap alatt, és a főiskola kollégium és oktatási halmazából is nehéz eset volt megtalálni a sajátunk. Azért sokadszorra sikerül!!! 4 emelet, lift nincs, meleg az bezzeg bőven, de kit érdekel, szoba és zuhany, meg wc amit csak kívánsz...

* Öltözés irány a Dobó tér...

Sirály! Itt vagyunk akkor akár rohanhatunk is felvonulni.....hoppá! Épp ideértünk olyanok vagyunk mint a svájci óra ... olyan kerekek! Megvan a helyünk és már vonulhatunk is a Megnyitóra. Bevonulunk a hivatalos bejáraton azon az eggyen ami működik, illetve mégse hisz nyitottak még egyet hátul is, itt is vannak kiskapuk!!! Milyen jó akkor ugye ide is kell majd őrség! Szóval Megnyitó kétszer is köszöntenek minket, mikor is szembe rohan velünk a Pápai Tibi féle ....hmmm ... nevezzük társulatnak. Hurrá nem mi vagyunk az utsók! Megnyitó szokásos a város kulcsa a miénk, irány a tisztelet kör Egerbe, majd fel a Várba. Nos tudtunk volna rövidebb utat is! Ezt a mögöttünk vonulókkal is kitárgyaltuk akikkel sikerült jól elszórakoztatnunk magunk...

* Felértünk A Várba ...

Végre egymás közt vagyunk, mi HAGYOMÁNYŐRZŐK! A buli némi beszéd után elkezdődött műsor - jó volt - majd elvonulás... Méghozzá Pizzázni ajándék a mi nagy sztárunk Bálint nagybátyától. Akárki Egerbe akar pizzát enni tudom javallani a Király Pizzériát- és a Királynő Pizzát, addigra csak lesz az is nekem be kellett érnem a Király pizzával!!! No és egy korsó hideg sörrel ami szintén ajándék a háztól! No jó megvolt a kellő reklám is a szponzorunknak! A hangulat remek...

Föl a szállásra zuhany hideg, na jó langyos de kit érdekelt csak folyjék átöltözés és irány az éjszaka...

* Nyomás a Bíborosba! ...

Éljük túl igyunk! A lányok kellőkép ránk ijesztettek hogy leisznak minket de mi is összeszedtük magunk 8 fős maszek banzáj! Remek hangulat de ideje eltenni magunk holnapra hisz az első teljes napunk lesz ahol már mi is aktívabban reszt vehetünk a buliba!

2. nap
Csak ma kelünk korán, mégis rosszul esik hogy 8 órakor már ki kell nyitni a szemem! Pláne mivel nem valami csinos egri kislánnyal ébredek egy szobába, hanem Zolival! Még az előző esti italozása hatásai is működnek a fejembe, megy a bunyó. Kávé-t, zuhanyt.... és egy másik fejet! A zuhanyba végre bejutottam, de a kávé az más eset, az se baj ha gépi csak végre legyen. Felderítő túra az épületek közt vajon hol lesz automata. Siker a szomszédba!!! Ismét irány a 4. ahogy tusolás és kávézás után szétnézek nem vagyok egyedül aki hasonló képpen érzi magát. 10-12 őrség hmm... na jó én 10,30-tól leszek még kómázhatok, miközben az első kör elindul lefelé ! Reggeli áááá nem menne le a torkomon.

* Őrségváltás !

Mivel nem volt jobb dolgom gondoltam levezénylek egy Őrségváltást mint a nagyok a váltás párba mögöttem és szépen oda is értünk a hátsó kapuhoz ahol leváltottuk a 2.számú őrséget régi őrség beállt és váltást megcsináltuk az 1. számú kapunál is ! Hibátlanul, na jó majdnem hibátlanul !Fél óra szinte semmi simán megcsinálják, és a helyi erők is ott vannak velünk,meg se próbál senki jogtalanul behatolni! Vége lejárt jöhet a váltás illetve jöhetne, de hol van? Kinek kellene jönnie és miért nincs még itt? Csíkos 11.10 körül szólt a többieknek hogy jöjjenek mert 11.25-től már táncolnunk kell. A rendezőség egy hölgy tagja épp látta az esetet és gyorsan utána is járt mi történt. A minket váltó egyesület kissé elkésett ! (ismét akár csak első nap a megnyitóról! ) Se baj csak érezzük jól magunk .... szóval TÁNC

* Tánc ?!

Nem vicces... igen nekem is táncolnom kellett, nem az én műfajom a tánc, de ezt még én is lehozom, kisebb segédlettel, legalább is nem buktunk meg. Kicsi a színpad kevés a hely de azért nem olyan rossz ez, csak tudnám mit csinálok én itt! sebaj a többiek is keresik még maguk, levonulás na de miért kell a lányoknak is jönni akkor most nem csak mi fiúk jövünk le? Hmm... némi fejetlenség. Lesz javítási lehetőség később. Összességében nem volt ez rossz, csak olyan jó sem mint amit tudunk! De nincs is időnk tanakodni ezen, mert futás felfelé a szállásra, hisz jön az ebéd, illetve a fegyverbemutató.

* Ebéd

Aki úgy gondolja hogy az ebéd nem érdemel külön gondolatot az tutti nem volt ott velünk, mert aki evet belőle az tudja megérdemli hogy ne csak lábjegyzet legyen!!! Nos az első nap Nelli szülei nevükhöz méltóan Gulyással, babgulyással örvendeztettek meg minket. Sok, kiadós, sűrű szóval ahogy megálmodod a babgulyást csak a legjobbakat mondhatjuk az ebédről, és mindezt szeretettel is megfűszerezték! És ez még csak az első ebéd. ( És a mennyisége miatt vacsora is, de ezt senki nem bánta!!! )

* Fegyverbemutató

Szia Ádám! Bővült a csapat Megvannak Ádámék is! És az első rosszhír is Pici barátunk bár megérkezett Egerbe és be is öltözött, sőt meg is jelent a Dobó téren, de később rosszul lett a hasi fájdalmaknak pedig mint tudjuk korház lett a vége remélem azóta már jó van. No de térjünk csak vissza a Várba. Az hogy persze lefelé rohanás volt a szállástól az csak természetes, így igazából nem is említeném... Elkésünk, elkésünk ... Várnunk kell mert csúszik a program először de nem utoljára!!! No azért a fegyverbemutatónk a nap fénypontja kisebb csata jelenetekkel spékelve csak Gabó hiányzik,ő viszont nagyon a full páncél ebben a potom 40 0C-ba milyen jó is lenne ... ! Azért parádés volt! Aki látta örülhetett! De még fújni sincs idő mert már a Dobó térre cuccolhatunk is lefelé. Félúton egy kislány kivetette háloját a mi kis üdvöskénkre Bálintra. Soha nem lehet elég korán kezdeni!!! Párbaj Béláékkal!

* Párbajok!

No nem Béláék ellen, hanem a jól megszokott rendben. I. és II .és persze III. jaaaaa és szerintem IV. Béla is ott volt, nos ők a párbajkódexnek megfelelő technikákat mutattak be míg mi ezt beültettük a tőlünk megszokott formába és végre egymásnak estünk!!! Nagyon jó volt, kisebb segítséget is kaptunk Károlytól, meg Róberttől, és a vezérüktől Károly Róberttől! Na szóval 3 fő a Károly Róbert egyesületből akikkel már az első nap kialakult a jó viszony ( ők vonultak mögöttünk, róluk írtam ! ) segítettek látványosabbá tenni a műsorunk. Ezúttal is köszi nekik, ....meg szeretném még megköszönni a szüleimnek meg a postásnak meg a kiskutyáknak, .... jaaa ez még nem az Oscar Díj átvételére írt szövegem?!? A párharcok és a műsor remek volt a dögmelegbe azonban csak kevesen láthatták ahogy brillíroztunk. De ahogy ez lenni szokót megint nem volt túl sok idő örülnünk! Még egy óra, és ismét félóra őrség aztán jól is leszünk! A maradék 45 percet ami az őrségig még volt a belvárosi nézelődéssel ütöttem el amelyhez Dönizke az őr társam is csatlakozott! Megnéztük a sétálóutcákat, kis sikátorokat, a Széchenyi utcát, ami a 3. helyszíne volt a programnak, no és a bazilikát... ugye milyen sok minden fér bele 45 percbe... vagy mégse jaajjj idő ... Persze Dönizke Imádkozni van a Bazilikába, oda karddal nem illik bemenni, most hogy csináljam, szólnom kell mert elkésünk, és persze Csíkosékat váltjuk aki amúgy is precíz mint egy német mérnök!!! Kard letesz bent az első padra majd irány a Bazilika másik vége ahol Dönizke nyugodt imát mond, mire előre értem épp befejezte és indult kifelé ... némi biztatással a tekintettembe ránéztem és értett belőle mert sietősre vette rögtön... Kard vissza a hüvelybe a szembe érkezők megdöbbenésére! Futás a térre épp a térre értünk mikor ütötte a felet az óra így 1-2 perc késéssel sikerült váltanunk a főkapunál! A váltásunkat fegyverrel kellett elűzni, hogy eredjenek má’ dolgukra! Minden perce élmény volt még az őrségnek is! Nem sok egy félóra, amikor azt néztem!!!!

* Szabadprogram!

Irány a szállás 4. emelet már nem tudom hányadszor... Tus, nem vívás hanem zuhany meg civil ruha elköszönés Fúró family és Békési family haza utzik, cserébe jön Hami és Gergő, illetve csak Hami mert Gergő lebetegedett hát nem nagy örtöm ez pláne hogy így rögtön feleslegesen rendeztünk be magunknak 3 ágyas szobát... aztán kiderült mégse mert Döniz a ruharaktár helyett mégis csak velünk aludt inkább... de előtte vacsora közösen erre már Hami is megérkezett a leves ugyan olyan finom mint délbe, és utána kicsi presszózás még indulás előtt aztán hajrá nyomás a belváros a Biboros fullon így a szomszédba egy ital még szerencse hogy otthon elértük a jó hangulat szintjét némi pálinka fogyasztás után, no és a vacsi ...Isteni volt, majd TÁNCHÁZ!

* Táncház!

Nos minden este volt és a mijeink meg is örültek érte, ez már nekem sok lett volna így csak néztem, de így is remekül szórakoztam Ádámmal, Csikivel és Nellivel . Tömeg volt és tényleg mindenki élvezte mi pedig jól mulatunk a hibákon és a két ballábasokon!

Így telt az első teljes nap Egerbe aztán a szállásra felfele már senki nem csodálkozott hogy versenyt futottam Tamással az emelkedőn előző este vagy hogy fehéregereket kergetünk az aluljáróba. De ez már egy másik történet!

3. nap.
Ébredés?! Hát szerencsére nem kell korán kelni! A folyamatos terhelés ( leginkább az éjszakai ) eredménye, hogy nincs nagy kedve senkinek sem zöld hajnalba kiugrani az ágyból! Ma érkezik a csapat vége is végre. Gabóval összeköltözünk, míg Hami beköltözik Döniz ruharaktárába ami egyébként „Tusoló” felirattal rendelkező lakóhelyiség. A lányok 3 pedig elfoglalták előző szobánk így Döniz maradt azon az ágyon ahol reggel ébredt Eszti elfoglalta Hami helyét, míg Oli az enyémet, remélem evidens mindenki számára hogy ki hova és hányadszor költözik, én harmadszor de innen már csak haza vagyok hajlandó költözni! Tusolás az „élményfürdő” feliratú kishelységbe ahol ténylegesen lehet,( nem Haminál!), majd kávé hiány pótlása, ahogy az első napot leszámítva mindig irány a vár hisz reggel 10-11 között vagyunk, ideje észhez térni. Aki furcsállja, hogy 10-11 óra az reggel – na az nem élt soha úgy ahogy én!

* Vár

Szóval kávé Kingánál, Máté ( Kinga 6 éves kisfia ) szűrővizsgálatot tartott rajtunk legújabb fejlesztésű személyiség felmérő és egyéb paranormalitásokat, testi és lelki deformitásokat kimutató kézi készülékével ( amely kb. 3db gyorskötegelőből készült ), melyek eredményeként kiderült az igazság!!! A bolond az normális, meg is könnyebbültem rendesen, ellenbe Gabónak nagyon vigyáznia kell, hogy a Koponya ( amely az övének a csatja ) ne úralja el a gondolatait és testét, míg Hamiról kiderült még az agysejtjei is vigyorognak, vagy röhögnek, és a Kinga húgáról, Annáról is megtudtuk egy előzetes vizsgálat alapján hogy kész pancser vagy, hogy is fogalmazott kedves barátunk Máté! Nos, Mátéval 5 perc és már a kávét csak megszokásból isszuk, igazából tőle is teljesen felébredtünk, szuper kis manus és kiemelkedően jó a fantáziája! Sajnos, nem kényelmeskedhetünk, tovább elköszönünk a lányoktól és persze Máté barátunktól, de megígérjük, még jövünk ma! Máris rohanhatunk kezdődik a mai programunk némi kis őrséggel, laza 1 óra!

* Őrség ( a kiskapunál! )

A szokásos kis csapat jól felkészültünk vizet elfelejtetünk hozni, illetve csak fél flakonnal sikerült vigyünk magunknak! Kész szerencse, hogy az Aprók falvi őrségre nem volt szükség így a visszatérő Hamit megkértük hozzon nekünk vizet ... megígérte hoz, vesz itt valamelyik boltban.... Nos azóta még nem sikerült visszaérnie... vagy már nem talált ott minket, mi csak 4 napot voltunk.., vagy úgy értette majd jövőre hoz, neki annyi a mindjárt! Persze nincs harag, és fentről a leérkezők hoztak nekünk, no és Gabó is hagyott ott vizet ha már Aprólékékra nem kellett vigyáznia, ennyi vízben meg már fürödni is lehetne! Amúgy az őrségbe ismét csak egymást szórakozattuk, aki be akart menni az vet jegyet, aki nem az nem ment be, csak mint rendesen bármely őrségnél. Körülöttünk friss hírként ijesztő tomboló viharról beszélnek, nekem meg csorog a ... Ja hogy Győrben van nem kis baj, és jön felénk, ... persze má’ majd elcsitul mire ide ér kis zápor oszt’ jól van. Most, hogy 12-13 óráig kinapoztuk magunkat,miközben viharral ijesztgettek, le is járt az őridőnk. Hihetetlen hogy elrohant ez az óra is! Akár rohanhatnánk is felfele a szállásra, elvégre ebédidő és vár ránk ...

* Ebéd

... az isteni lakoma, ma pl. tarhonyás hús, mondom tarhonyás hús és nem húsos tarhonya! El vagyunk kényeztetve! 3 féle savanyúságból választhatunk! Hát nem tudom a többi egyesület, hogy oldotta meg a kajáját, de biztos messze mi jártunk a legjobban! Gabó kitalálta hogy ha az ablakkilincsre kikötjük az ingünk és kilógatjuk frissebb illata lesz és hamarabb megszárad, így a szobánk ablakába mint zászló lobogott a két ing, végre némi kis szellő. Tele hassal nehezen menne a rohanás és cipekedés így Csíkos Autóval lehozza a felszerelést mi pedig szépen lesétáltunk ...

* Fegyverzet bemutató

... a Várba ( ahogy ígértük visszatértünk ) ahol a program ismét csúszik, nyugodtan oda pakoltunk a színpad oldalához a hűvösbe, ma se kímélt minket a nap ... Csak SÜT- mi meg FŐVÜNK, pedig nem is gasztronómiai találkozóra jöttünk! Nem lesz ennek jó vége ...J No de legalább Máté barátunk itt van velünk, kitárgyaljuk a reggeli vizsgálatokból mi mindenre figyeltünk oda, és hogy Gabó ”vasedényen” nem tudott eluralkodni a Koponya hatalma, de Hami agysejtjei menthetetlenek! Na ja Gabót tegnap a 40 0C-ba még sikerült lebeszélni a Full vasról no de mára már ez csak a láncing hiányát jelentette ez pedig nem túl nagy könnyebbség! Fellépés ma osztott lesz beépülünk a másik egyesület műsorának közepébe! Csak előbb Őrségváltás a várban, ezt folyton a házigazda adja és ez igazi profi őrség!!! – elismerésünk jeléül egyvonalban állva kivont karddal tisztelegve köszöntjük az eseményt. Ezután kezdődhet a közös műsor. Jól sikerült ez is, mint eddig minden, lesz ennek még böjtje! Pakolás az autóhoz ... Máté segít nekünk cipekedik hozza a buzogányokat, milyen jó fej és erős... ja és önálló hisz nem szólt senkinek hogy odajön hozzánk ... kb. 2 órája már hogy velünk van, még szerencse hogy Nelli szólt Kingának, így nem volt idegeskedés. Máté épségben visszaért büféhez, ahol ismét ittunk egy capuccinot, és beszélgettünk. Tudtam mindig hogy, Csíkos is könnyen elfogadtatja, sőt megszeretteti magát bárhol, nem is csalódtam, már fél Eger az ismerőse! Így nem meglepő hogy, Peták a Panoptikum királya és tárlatvezetője, aki egyébként régi Egri Vitézlő Oskolás, ezermester és a többi... szóval szenzációs figura meghívott minket másnapra, ha van érdeklődő egy sajátos kirándulásra, a Panoptikumba. Remélem sikerül eljutnunk, mert tutti hogy komoly élmény lesz! Közben a vihar elért Pestre is, de már nem olyan erős, mint Győrbe. Mondom én, mire ideér nem is lesz semmi belőle... vagy mégis estére szabadtéri asztalfoglalásunk van a Bíborosba, hisz tanulva a tegnapból most Nelli intézett két asztalt nekünk! Nem nevet! Persze hogy, székekkel együtt. No de még addig van egy jelenésünk Béláékkal a Széchenyi utcába a Művészetek Háza előtt párharcok... majd 18.40 - kor. Hol van az még, van idő kicsit kikapcsolódni, szétnézni itt a várba. Mondjuk megtekinteni a Borospincét, ez itt Egerbe szinte kötelező program, nekem meg pláne mert itt van az én drága Medinám ... nem nő ... bor, azon kevés vörösborok egyike amelyet tisztán is megiszok és semmi bajom nincs tőle ... maximum kicsit becsípek, de most csak egy pohárkával szabad inni mert még lesz jelenésem. Jó ez a hely kellemes környezet remek borok, na és jó csapat ez annyira jó, hogy valami tutti belerondít, naná hogy nem úszom meg, itt is kollégákba futok, civil ruhás ellenőrzés, itt minden rendbe van így haladnak is tovább mi pedig végre eltölthettünk egy kellemes félórát itt együtt a kis csapat, én, és persze a borok. Idő közben az idő kicsit enyhült és szelesedett, nem vészes csak nincs hőség! Nyomás a szállásra készülni az esti jelenésre...

* Szállás

Az idő kezd nagyon zord lenni, elhatározzuk hogy 5-en lemegyünk autóval lenyomjuk azt a 4-5 párharcot. Hogy is jutunk oda autóval, és hol is tudunk ott parkolni ? Egri városnézésen még ilyen formába nem is voltam, Tomi és Csiki is itt van mind ketten ismerik valamelyest Egert, ... mi bajunk lehet ...

* Széchenyi utca - Művészetek Háza

... oda is érünk időbe sőt még túl hamar is. Az ismerős ok a program csúszik, akár csak a jó Egri Medina! Jajj az eső, nem vihar,eső de ahhoz elég hogy csak azok maradjanak, akik bátrak, vagy hoztak esernyőt! Béláék kissé nehézkesen nyomják le az 5 percesre rövidített műsoruk, mi is kapunk attól a pár embertől 5 percet, akik még így is kitartanak! 3 párharc a 4. az esővel! Azért köszönet annak a maréknyi embercsoportnak, hogy így is taps volt a jutalmunk! Mondom minden sikerül, vagy így vagy úgy, ez most ... érdekesen köszönhető az időnek! Vissza az autóhoz a fegyvereket egy erkély alatt gyorsan megtörölgettük ahogy tudtuk be az autóba és skera a szállásra!

* Szállás

Vizes ruhák száradni kiterítve irány tusolni, majd vacsi! Két menüből is választhatunk babgulyás vagy „úttörő gombócos hús”, nehéz döntés, de nyer ...nálam például a babgulyás! 21.00-tól él az asztalfoglalásunk így készülnünk kellene mert alig egy óránk van addig! Ekkor megtörténik ami NEM TÖRTÉNHET MEG! Ide ért a vihar olyan sűrű esővel hogy eltűnt az ablakon a kilátás! ??? Ez nem lehet alig van itthon alkohol mindenki elkészült a ma estére, olyanok is bejelentkeztek a buliba akik nem is jöttek eddig, erre most ... ki se merem mondani .... nem lesz buli?!? Csináljunk itt bulit összedobjuk a pénzt és bevásárlunk ha csendesedik az eső, de fog valaha csendesedni? 20.40 Olyan sötét van kint mint ősszel, és szakad... 20.42 kitisztult az ég az eső elállt csak a romok és pocsolyák emlékeztetnek a viharra, no és a lehűlt ám de legalább friss levegő! Ha egy pillanatra hezitáltunk is hogy Lemegyünk-e a Bíborosba avagy itt a szálláson bulizunk, gyorsan eldőlt a kérdés ... Bíboros!!!

* Bíboros

Immár újra bevethettük magunk a szórakoztató-szórakoztatás után a szórakozásba. Pörgünk mint a vásári vurstli! De milyen nehéz lesz majd megállni! Minden perc egy újabb élmény! Valami azért még igen keveset szerepelt az egri nevezetességek közül a repertoáron! Igen az „egri boszorkányok” azaz a csajok! A lefele vezető úton egy ifjú példánya mégis szemet szúrt ... no de ugyan már ... Majd később, most lényeg hogy oda érjünk mielőtt késő lesz! Van hely a teraszon, nem kevés ... minden csupa víz! Bent egy hátsó terembe találtunk helyet berendeztük majd rájöttünk mégis csak kint kellene leülnünk, mert itt bent folyt, nyom a levegő. Nincs lehetetlen a csapat előtt, odakint összeszedtünk minden műanyagszéket letörölgettük kialakítottunk 4 asztalból (először csak sorba raktuk) egy nagy 2X2 asztalt körbeültük és indult a buli! Kicsit később a csapat egy része táncház látogatást iktatott be, én az italozós beszélgetős bulit választottam, már csak azért is mert nem erős oldalam a tánc, és véletlen sem azért a fekete hajú lányért ... hoppá ez most hogy jutott eszembe?!? A buli fergeteges volt a Hami féle koktél igen sikeresnek bizonyult, mert az addigi boroskola, whisky-Redbull után simán jól esett a fél vodka, fél citrom lé, feltöltve szódával, pazar ital. Nem tudnám megmondani mennyit ittam, lehet nem keveset ... eléggé szétszoroztunk a csajok csocsóztak, melynek koronázatlan királynője Döniz lett, aki életébe először játszott, de mindenkit lealázott! Van ez így! Mi kisebb nagyobb csoportokban beszélgettünk és ittunk, meg ittunk és beszélgettünk! Mindenkivel, vagy mindegy kivel izé már megint ez a lány ... Jaaa és persze remekül éreztük magunk és egymást ki-ki azzal akivel pedig a nevét se ... amúgy is csak meghívtam egy italra és ... A buli végére mindenki visszatalált a szállásra mindenki remek élményekkel térhetett nyugovóra, de jó ma se kell korán kelni. De ez már az utolsó 4. nap, így annak a története lesz! Azt hiszem ez így is csúcs volt...

4. nap
Nos, 3 éjszaka nem múlhat el nyomtalanul, így valószínű a mai legnagyobb ellenségem a tükör lesz! De nem enyhén karikás szemmel sem nézek ki rosszul! Az ébredés azért nem ment olyan simán a tusolás valamennyit segít ... de a kávé az, ami életet menthet! A reggeli most is számomra a kávé a várban. A késői kelés azonban nem ad sok időt a szürcsölgetésre, irány vissza a szálásra! Ha egy nap így indul az általában ilyen is marad, sietni mindenhova, ... félig elkésve ... alig oda érve ... nem jó ómen, ha már a kávét is gyorsan iszom! Pedig ma sem kell korán síkra szállnunk, ám azt hogy a sors kegyes lenne, nem állítanám hisz megint délbe kezdünk ( és meleg az van ) fegyverbemutatóval! Tévedtem a csapat teljességét illetően hisz ma is volt erősítés így a csapat vége csak most ért ide a két Békési Attila személyébe! Jobb későn, mint még később! Dél ! Ha valaki hiányolná az – Ebéd sztorit, nos tutti hogy volt és finom is volt hogy pontosan mikor azt már nem igazán tudom, de úttörőgombóc volt azaz tarhonyás miújság! Ismét nagyot alakítottak Nelli szülei, jól laktunk arra mérget vehet bárki! Ha nem tévedek fellépés előtt ettünk mert a rohanás így kívánta meg, de erre azonban már ne vegyetek mérget!

* Fegyverbemutató

Ha esetleg eddig nem láttak volna minket most bepótolhatták... és meg is tették! Talán ma volt a legtöbb ember a Dobó téren. A fegyverbemutatón a szokásos mondón estünk át, mint kisgyerek a bárányhimlőn! Szépek voltunk mint egy kis piros traktor! Nem csoda hogy immáron 4. napja folyton, fotókat készítenek rólunk-velünk, és mi készséggel állunk modellt, ölelgetünk vadidegeneket, és lassan már értjük a világ összes nyelvét, legalább is valamelyest! Úr Isten hogy fog ez holnaptól hiányozni! Először érzem mindjárt vége a jó világnak!!! De még annyi mindent szeretnék itt Egerbe ... esélytelen, az idén már biztos nem sikerül, hisz ki sem látszunk a pörgésből!!! A fegyverbemutató után közvetlen jöhet a vér-baj, izé pár-baj no de mindegy az hogy demonstrálunk vagy menstruálunk csak vér folyón!!!

* Párbaj

Jól halad a műsor nézőszámba is jól állunk, Gabó és Tomi száma megy éppen, remekül ... hoppá az ott egy „érvényes találat” ... Tomi mellkasán ... kicsit furcsán néz ki Tomi, de nyomják tovább. A szám közbe a közönség mindebből semmit sem vett észre! Ez a profizmus!!! Egy párharc és Tomival kell küzdenem, vajon tényleg jól van, a harc közben is a szemét figyelem, ... meg is kavarodunk de azért lehozzuk ... vége! Én meg még mindig azon aggódom Tamás valóban jól van-e! De jól volt valóban, hál’ Istennek! A program neheze azonban számomra még hátra volt egy kis Tánc! Rémes ez a szó: Tánc! Előtte azonban még egy kis őrség a „2-es” kapunál! A többiek pedig addig felviszik a fegyvereket, meg egyéb kellékeket!

* Örség

Már igazi jó ismerősként várnak a helyi erők minket őrségbe, és néhány magánügy kitárgyalása után le is jár az utolsó őrségem, még egy kis vámot is szedtem az egyik „Vitézlős” a „jó már neked” célzásomat jól értelmezve megkínált a cserépkorsójából,ittam egy egészséges korty sört. Jól jön az majd a Táncnál!

* Tánc

Mindjárt kezdünk, siessünk, ... ugyan még a romacsajok táncolnak a színpadon... Nyomás a színpad mögé megbeszélni a táncra vonatkozó apró részleteket. Mára tanulva a múltkori hibákból mindent lepróbáltunk a színpad mögött, hogyan állnak a lányok hogyan érkezünk, és hogyan vonulunk le! Naná hogy azért a tagozódásba sikerült az első két párnak kellőképpen a színpad közepén maradni így elég közel táncoltunk egymáshoz de ez azért már lényegesen jobban sikerült mint a 2. nap! Oli az új partnernőm is remek segítség volt, így most sem hibáztam, még annyit sem mint a múltkor amikor szintén nem hibáztam csak kicsit bizonytalanul mozogtam! Egy biztos NEM LESZEK TÁNCOS, csak komikus! Játszani imádok, előadáson ugyan úgy, mint az életben, engem ez éltet! Végre kicsi szabadidő! Csikivel elmentünk a pénzverdébe, no jó csak érme verde de akkor is nagy élmény, több régi ritka érme látható és vásárolható meg, ez némiképp kárpótol azért hogy a panoptikumi kirándulást majd csak jövőre ejthetjük meg mert nincs rá időnk! Pedig én hogy szerettem volna, de ... és holnap ... holnap már nem leszünk itt! Rohanás ismét mert a 2 kezes kardot is sikerült felküldeni, holott az kell a záróünnepségen a vonulásnál! Igen ismét rohanunk, jaaa amúgy eleddig nem volt időm senkinek semmit venni, hmm... és ez már így is marad az idén, ma hamarosan haza fogunk utazni, ez rettenetes, ebből még jó néhány napot el tudtam volna viselni, de ... mindjárt vége! Feléretünk, és már rohanhatunk is le ... vonulni! Persze-persze levonulni! Nem fogjátok kitalálni mit csinálunk már megint ... honnan tudtátok hogy rohanunk?! Persze épp a vonulás elejére oda is érünk sok formalitásra nem jut időnk de azért így is sikerül ösztönösen jól beállnunk! Naná hogy a zászló megint hiányzik majd, pedig... Kiderül időközben hogy Csikit kereste valamely szervező... soha nem tudjuk meg miért. Beértünk a Dobó térre már Isten tudj hányadszor ... de most ellentétbe a megnyitóval ahol 2x is most 1x se mondtak be minket ! Remek! Aztán a záróbeszéd kulcs visszaadása a polgármesternek és a szalagok felkötése a résztvevő egyesületek... hoppácska ... zászlajára, ami csak nekünk nem volt! Azért Lotár az egyesületünk nőgyógyásza és hóhérja megmentette számunkra is a szalagot. Aztán kivonultunk és felrobbantunk a dühtől! Se baj jövőre ilyet sem hibázunk majd, és reméljük a szervezők sem, bár tartok attól, hogy valakinek a Csiki távollétébe vállalni kellett volna, az ad- hoc csapatvezetőséget és megtudni a záró ünnepség részleteit! Mondom jövőre már ilyen hibákat se fogunk... no de majd akkor mást fogunk el ... és ez ettől szép! Spontán jó vagy rossz, a sok munka pillanatok alatt elszáll ha nem figyelünk megy az egész a levesbe... ! Irány fel a hegyre ott is a 4. emeletre ... utoljára ... legalább is az idén! Csomagolás, búcsúzkodás és indulnak a motorizált, sok pacis hintók Debrecen felé, a szerencsések még Maklárnál megpihentek kicsit, de mi mint a villám száguldottunk ... haza! Általában az ember szeret hazaérni, ez nem az az eset, úgy elmúlt ez a 4 nap mintha soha nem történt volna meg. Csak a fotók és az emlékek maradtak ... talán a nyár legszebb 4 napja volt!

Hölgyek, Urak, Asszonyok, Kisasszonyok, sőt Kiskisasszonyok Jövőre veletek ugyanott újra sokadszor vagy először gyertek, játszatok, szórakozzatok, érezzétek jól magatok.... velünk! Remélem, én ott leszek, és remélem még sokan mások is ott lesznek! Hmm... Eger a borok és a nők, és mind az amit leírtam... az igazi élet, minden másodperce egy örök élmény!

Most búcsúzom én a bolond, a lovag, a krónikás hős históriás, azzal a hittel, hogy nem végleg csak egy kicsit, és hogy lehet majd ezeket az élményeket is felülmúlni!

Eger, Végvári Vígasságok - 2009